söndag, mars 15, 2009

Släppt ur svenskt häkte grundade terrorrörelse

"Den svenske medborgaren Yassin Ali, bosatt i Rinkeby, hölls häktad i 105 dagar misstänkt för terroristbrott. Han släpptes den 11 juni förra året, och i september lades förundersökningen ner. Bevisningen räckte inte när åklagaren försökte visa att pengar gått från Rinkeby till terroriströrelsen Shabaab i Somalia.

Yassin Ali återfinns nu, tillsammans med en annan svensk, i toppskiktet i en ny väpnad organisation. Hizbul Islaam , Islamiska partiet, grundades i januari men har på kort tid utmärkt sig som ett av Somalias blodigaste. Exempelvis stred Islamiska partiet under två dagar i slutet av februari tillsammans med män ifrån Shabaab mot Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor. De dödade närmare 50 människor och sårade ytterligare 300, mestadels civila. På foton från ett propagandamöte som rörelsen höll i samband med striden ses en stor arsenal med allt från automatvapen till granatkastare, och svensken tillsammans med ledningsgruppen.

– Jag visste att han har befunnit sig i Somalia i en tid, men inte i vilken position, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson, som i höstas fattade beslutet att lägga ned förundersökningen mot Ali."

Läs hela ledaren av Per Gudmundson på SvD och mer om detta på Per Gudmundsons blogg


/Fröken Sverige

Inga kommentarer: