tisdag, oktober 27, 2009

Det Nya Sverige: Moskébesökare skrämmer bort kunder i Rinkeby

Skärmdump från SvD

"
Vid fredagsbönen samlas stora skaror muslimer i de fyra samlingslokaler vid Rinkeby Torg som fungerar som moskéer. Ibland hörs klagomål över att kvinnor inte trivs med att fredagshandla bland alla dessa rättrogna män, medan andra hävdar att fredagsbönen är en outnyttjad kraft som kan lyfta handeln."

"
En tidig fredagseftermiddag är handeln kring torgstånden avvaktande. Män i stora grupper står och samtalar innan de går in till bönen. Inne i Rinkeby Galleria är det också lugnt. Det sitter en del män vid caféet, men i butikerna är shopparna få.

Samma morgon har Dagens Eko haft ett reportage från Rinkeby, där kvinnor berättar att det känns otryggt att gå i centrum – särskilt på fredagar. Unga kvinnor som inte följer den religiösa normen att bära slöja blir uttittade eller kommenterade.

Kenneth Seremet, Rinkebybo som arbetar med en magisteruppsats i nutidshistoria om handeln i Rinkeby, använder termen ”religiös hegemoni” och menar att horderna av arbetslösa muslimska män skämmer bort hugade shoppare."

Läs mer på Dagens Handel


Tack för tipset, Sten!

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: