lördag, oktober 24, 2009

Erik Almqvist: SVT bryter återigen mot de pressetiska reglerna


"Söndagens program av SVT Agenda kommer att handla om Sverigedemokraterna. Fyra politiska motståndare till partiet är inbjudna för att diskutera, men Sverigedemokraterna hålls utanför. Trots att de pressetiska reglerna föreskriver att den part som själv blir angripen ska få möjlighet att vara med och försvara sig, så menar SVT än en gång att det skulle vara förenligt med det uppdrag om opartiskhet som public service har, att hålla Sverigedemokraterna själva utanför när partiet diskuteras."

"

Givetvis har vi, från Sverigedemokraternas sida, protesterat och eftersom SVT inte kommer ändra sitt beslut så kommer även en anmälan lämnas in till Granskningsnämnden. Och som vanligt kommer Granskningsnämnden, genom ett byråkratiskt svar, hålla sina vänner inom statlig media om ryggen. Granskningsnämnden har själva erkänt att de tillåter en negativ särbehandling av Sverigedemokraterna, som de inte hade accepterat om den riktats mot något annat parti. Man motiverar det med att man ogillar Sverigedemokraternas åsikter och att dessa åsikter inte kan få framföras genom samma demokratiska spelregler som gäller övrig samhällsdebatt."

"Det är förstås illa när ett program som Agenda, som riktar sig till en vuxen publik, skapar "pöbeldebatter" där det politiska etablissemanget ges utrymme att smutskasta ett nytt uppstickarparti utan att detta får försvara sig. Men än värre är det när SVT riktar sig till barn med ren politisk propaganda. Ett exempel på detta är gårdagens sändning av SVT:s "Lilla löpsedeln" som är ett nyhetsprogram riktat till barn. Rakt igenom hela inslaget, samt efterföljande studiodiskussion, fick barnen som såg programmet enbart ta del av en radikal och illa underbyggd kritik av Sverigedemokraterna och den debattartikel om islam som publicerades i Aftonbladet i början av veckan."


Läs och kommetera på rakryggade Newsmill!

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: