torsdag, september 04, 2008

Zigenarspecial

Igår sände SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om zigenarfamiljen i en by utanför Haparanda som terroriserat sina grannar (som bytts ut genom åren) under 20 års tid.
Om ett Sverige där myndigheterna bollar över ansvaret på varandra.

Även Insider i TV3 har gjort ett reportage om samma grannfejd.


De sände dessutom ett reportage om byråkratin inom Migrationsverket. En etiopisk kvinna som fått barn med en man från Eritrea, men var tvungen att åka ner till Etiopien igen enbart för att söka uppehållstillstånd i Sverige.

Ingen av de tillfrågade, varken politiker eller högsta hönset på Migrationsverket, verkade tycka att lagen var vettig. Trots det hade en enig riksdag klubbat igenom lagen några år tidigare.


Lite rolig kuriosa var att de i inslaget förkortat Centerpartiet till (cp) efter Fredrik Federlys namn :)


Uppdrag granskning går i repris i SVT1 kl 23:30 ikväll.
Annars går det även att se på SVT Play fr.o.m ikväll.Mer zigenare blir det i SVT2 kl 20:00, då dokumentären "Leva och brinna" sänds.


"Finsk dokumentär från 2007. Ett syskonpar i Finland som är tonåringar, frigör sig från sin mamma och från sina romska rötter. Mirella och Benjamin tycker att den romska kulturen är ett hinder i deras liv och ifrågasätter de regler som mamman fortfarande lever enligt. Mirella får ingenting gjort och vänder på dygnet. Benjamin blir hotad till livet därför att han är homosexuell och vägrar att leva enligt den tradionellt manliga rollen för romer. En dokumentär av av Iris Härmä."

/MX

Inga kommentarer: