söndag, november 02, 2008

Allt fler irakier som får avslag gömmer sig

"Allt fler irakier som fått avslag på sina asylansökningar går under jorden och gömmer sig. Antalet irakier som efterlysts efter att de gått under jorden har blivit fler än sju gånger så många i storstadsregionerna sedan 2006. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort."

"Sedan Migrationsöverdomstolen 2007 kom fram till att det inte längre råder en väpnad konflikt i Irak har tusentals irakier i Sverige fått beslut om att de ska tvångsavvisas. Det här har gjort att många går under jorden och gömmer sig.

Enligt en beräkning som Kaliber har gjort med underlag från landets gränspoliser ökar antalet efterlysta irakier kraftigt.

Hittills i år beräknas över 1 000 irakier ha efterlysts av polismyndigheterna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Det är mer än sju gånger fler än som efterlystes 2006."

"Enligt Migrationsverkets prognos från augusti kommer antalet irakier som går under jorden att bli ännu fler. Samtidigt spår Rikspolisstyrelsen att 10 000 irakier kommer att få beslut om tvångsavvisning de kommande två åren."

Läs och lyssna på SR

Tack för tipset, Anonym!

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: