söndag, november 16, 2008

Läsarmail om Citys artikel: "Svenskarna snattar mest"


"
Idag, den 12 November 2008, hade tidningen Stockholm City en stor artikel på sidan 11 där man skriver "Svenskarna snattar mest!" och att svenskar har "låg moral".

Man berättar att det numera blir vanligare med stora grupper svenska snattare som rör sig i butikerna för att stjäla, jämfört med förut då det handlade om ensamma enskilda personer.


Enligt lagen om hets mot folkgrupp är det
olagligt att uttala sig kränkande om någon grupp människor baserat på nationalitet, hudfärg, etnicitet, religion eller sexualitet. Hade City skrivit "Araberna stjäl mest" eller "Fransmännen stjäl mest" hade det alltså varit precis lika olagligt och hetsande som att utan omsvep anklaga alla svenskar för att vara tjuvaktiga och ha låg moral.

Jag uppmanar alla som känner sig kränkta att formulera en anmälan och ringa in den till polisen på telefonnummer 114 14. (det tar bara fem minuter)

Förslag på anmälan: "Idag, den 12 November 2008, hade tidningen Stockholm City en stor artikel på sidan 11 där man skriver "Svenskarna snattar mest!" och att svenskar har "låg moral". Jag känner djupt kränkt av detta. Tidningen City har gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp eftersom de uttalat sig negativt och kränkande om en folkgrupp baserat på nationalitet. Att säga att svenskar stjäl och har låg moral är lika kränkande för svenskar som det vore för tex araber, fransmäl eller romer- om City hade uttalat sig som att de är folkgrupper som stjäl. Pga den djupa kränkning jag erfarit polisanmäler jag tidningen Stockholm City för hets mot folkgrupp."

Frågeställning: om många polisanmäler tidningen Stockholm City (på polisens telefonnummer 114 14), vad tror ni händer? Kommer City tvingas till skadestånd eller är det fritt fram att hetsa mot svenskar? Denna tråden är INTE samma som tidigare publicerade trådar om samma eller liknande incidenter, denna tråden vill undersöka den rent juridiska aspekten av vad som händer vid anmälan om hets mot folkgruppen svenskar i just detta fall.

/Kinapuffen

Anm: Polisen säger att det inte längre står något om att det måste vara en minoritetsgrupp i lagen. Hur praxis ser ut visste han dock inte. Hur som helst skadar det inte att anmäla, polisen tar emot anmälningarna."

Läs Stockholm Citys artikel här

Tack för mailet, Kinapuffen! Mycket bra skrivet, jag hoppas att folk tar fasta på detta och anmäler City och även kastar iväg ett mail till City´s ansvarige utgivare: Mikael Nestius

Stockholms City: Och när kommer artikeln "Svenskarna våldtar mest"? Det sker 9.5 gånger så mycket våldtäkter i Sverige som i Danmark. Vilka är överrepresenterade då? Samma som vid andra brott.

Hur mycket mer svenskfientlighet ska vi ta emot?

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: