söndag, november 30, 2008

Polisen gjorde misstag vid skammord"
Polis och åklagare gjorde allvarliga misstag under utredningen av hedersmordet på 20-årige Abbas Rezai i småländska Högsby för tre år sedan. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort. Bland annat spårades aldrig mobiler, vilket är rutin vid mordutredningar. "

"Kalmar tingsrätt 2006: Abbas Rezais mamma gråter över det som hänt hennes son. När hans svårt sargade kropp hittades i flickvännens familjs lägenhet i Högsby för tre år sedan, stod det snart klart att han blivit hedersmördad.

Flickvännens familj hade varit starkt emot att Abbas träffat deras dotter utan deras tillåtelse, och ansåg att Abbas Rezai därför kränkt deras heder.

Den 17-årige sonen erkände brottet, och han åtalades för mord tillsammans med mamman och pappan i familjen. Men bevisen räckte bara till att fälla 17-åringen, trots att både hovrätt och tingsrätt konstaterade att Abbas fått sådana stora skador, över 20 knivhugg och kokande olja hälld över sig, att 17-åringen inte kan ha dödat honom själv.

Men Kalibers granskning av det bevismaterial rätten hade att gå på, alltså den förundersökning som polis och åklagare gjorde, visar att flera spår som hade kunnat peka ut andra gärningsmän aldrig följdes upp. Det trots att polisen var medveten om att en hel släkt kan ha motiv att döda vid ett hedersmord.

Bland annat spårade polisen aldrig vilka mobiltelefoner som funnits i Högsby under mordnatten, något som annars är rutin vid mordutredningar.

Man fick heller aldrig tag i en för utredningen mycket intressant släkting, och blodfläckar i mordlägenheten som man inte visste vem de kom ifrån, spårades aldrig."

Läs och lyssna SR

Tack för tipset, Paraflex!
/Fröken Sverige

Inga kommentarer: