tisdag, april 21, 2009

Avrättningar och tortyr i Hamas Gaza

"Misstänkta kollaboratörer som avrättas summariskt. Kritik mot regimen som bestraffas med skott i benen eller brutna armar. En ny rapport ger en mörk bild av människorättsläget i den Hamasstyrda Gazaremsan."

"
I måndagens rapport har Human Rights Watch dokumenterat en mängd övergrepp från Hamasstyrkornas sida under och efter Israels krig i Gazaremsan i december och januari.

"De olagliga arresteringarna, tortyren och morden på gripna fortsatte även när striderna hade avslutats, ett hån mot Hamas löfte att upprätthålla lagen", skriver Joe Stork, vicechef för HRW:s Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Under det tre veckor långa kriget avrättades 18 personer summariskt av Hamas säkerhetsstyrkor eller av maskerade män som tros tillhöra Hamas, skriver HRW i sin rapport.

De flesta av offren var misstänkta kollaboratörer med Israel, och en del hade flytt från ett fängelse som bombades av israeliskt flyg vid krigets början.

Efter krigsslutet har ytterligare 14 individer avrättats."

"Minst 73 personer har under samma period misshandlats svårt och fått armar eller ben brutna.

En man i 20-årsåldern berättar att han "av misstag" kritiserat Hamasstyret under ett samtal med sina vänner på gatan. På kvällen kom ett tiotal beväpnade män med svarta masker till hans hem.

- De tvingade mig att gå från mitt hem till en mörk plats nära en moské och fyra av dem sköt mig i benen, ett skott var. Men en missade, säger mannen, som uppger att Hamas betalar Gazabor för att ange individer som uttalar kritik mot regimen.

Läs MER I DN


/Fröken Sverige

Inga kommentarer: