lördag, april 04, 2009

Alf Ronnby: Kalibers journalistiska haveri


"
Redaktionen för SR:s program Kaliber, har tagit över Janne Josefssons metod att använda dolda mikrofoner för att avslöja icke opportuna värderingar hos politiker. Kaliber sände tre journalister till Sverigedemokratierna för att spionera. De låtsades vara SD-sympatisörer och blev falska medlemmar. Spionerandet under lång tid, gav mager skörd av rasistiska uttalanden. När spionerna blev avslöjade upprördes SR och radion använder sina monopolistiska maktmedel för att hänga ut SD ännu mera. Men vem är det som har anledning att vara mest upprörd?

Jag skulle tro att allmänheten inte är särskilt imponerad av undergrävande journalistik och tycker inte det är schyst att hänga ut folk för saker de sagt "mellan skål och vägg". Kalibers journalister skulle inte själva tycka om att bli utsatta för spioneri. Janne Josefsson håller sitt privatliv skyddat med både lås och bom. Samtidigt anser han och hans efterföljare att det är helt legitimt att använda falska namnskyltar och dolda mikrofoner för att komma åt offentliga personer – så länge det inte gäller dem själva.
Taktiken för att hänga ut offentliga personer, bygger inte bara på falskt uppträdande och hemlig avlyssning. Det är också att mycket selektivt utväljande av vad villebrådet sagt (ibland utanför sitt sammanhang). Snuttarna ska passa den bild man vill ge. Journalisterna infiltrerar SD därför att de har uppfattningen att där döljer sig rasister. Det är denna förutfattade mening som ska bekräftas – SD har rasistiska medlemmar.


Och lyckas inte detta, fortsätter häxprocessen genom att journalisterna klistrar förklenande etiketter på sina offer. I Kaliberprogrammet kokar programmakarna soppa på en spik.
Spionerna fick inte de riktigt maffiga, rasistiska uttalanden man ville ha. Därför blir etiketteringen extra viktig. Sverigedemokraterna annonseras som rasister och främlingsfientliga.

Detta omdöme bygger på uttalanden som; att somalier har en massa barn (vilket är ett känt faktum), att afrikaner kan bära med sig smitta och att flyktingar inte vill arbeta.

Dessa åsikter skulle journalisterna (med dold mikrofon) kunna få vid köksborden i miljoner svenska hem eller i tiotusentals arbetarbodar. Visst är det generaliserande och fördomsfullt, men så uttrycker vi oss ofta. Bilden skulle nyanseras om vi gick in i en mera utredande diskussion. Men de som lyssnar på programmet, fångas av begreppen rasism och främlingsfientlighet. Det är dessa epitet som klibbar fast på offren och i människors minnen.

SR har en enorm makt i det offentliga samtalet. Hänger man ut folk med dessa tvivelaktiga metoder (vilka borde vara förbjudna), kan skadan bli irreparabel.
De utpekade har knappast en chans mot maktmonopolet SR. Kaliber skjuter vårdslöst från höften och dess attityd avspeglas måhända i namnet.

P1 morgon anstränger sig hela onsdagsmorgonen att flytta fokus från Kalibers tvivelaktiga agerande till hur det gick när SD avslöjade en spion. Men de som har störst anledning att vara upprörda är SD och SR bör ställa sig själva i skamvrån.
Alf Ronnby "

Skånskan

Tack för tipset, Gunhild! Tidigare i bloggen av den klarsynte Alf Ronnby - LÄS DET:

Alf Ronnby: Europa under attack

Alf Ronnby: Europa under attack, 2

Alf Ronnby: Nya paradoxer i socialpolitiken

Besök gärna Alf Ronnbys hemsida här

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: