lördag, juni 28, 2008

Inte diskriminering när finsk rom nobbades

Det var inte etnisk diskriminering när en hyresvärd i Ulricehamn nekade en finsk rom att hyra en lägenhet, säger Borås tingsrätt i en dom på onsdagen.

Den bostadssökande mannen hade först telefonkontakt med hyresvärden. De gjorde upp om att träffas för att teckna hyresavtal och borgensåtagande. När hyresvärden fick syn på den bostadssökande mannen frågade hyresvärden direkt "Är ni zigenare". Hyresvärden sa också att han kände sig "lurad", allt enligt den bostadssökande mannen.

Hyresvärden förnekar att han före första sammanträffandet godkänt den hyressökande, och att han skulle ha diskuterat dennes etniska ursprung. Däremot hade hyresspekulanten skulder hos kronofogden och dåliga referenser från en tidigare hyresvärd. Därför var han inte välkommen som hyresgäst.

Tingrätten anser att hyresvärdens uppgifter framstår som minst lika tillförlitliga som den bostadssökandes. Tingsrätten är inte övertygad om att hyresspekulantens etniska ursprung verkligen var på tal vid det personliga mötet. Det finns därför inte anledning att anta att hyresspekulanten blev diskriminerad när han inte fick hyra lägenheten.

Det var ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) som stämde hyresvärden. Nu ska DO betala hyresvärdens rättegångskostnader.

Hem & Hyra

Inga kommentarer: