tisdag, januari 29, 2008

Förtvivlad, arg och frustrerad

Detta är en av bloggens läsare som delat med sig av en mycket vidrig upplevelse. Tack, UNZIPP!

"Hur kan man som förälder förhindra?

Min sons bästa kompis (16 år) ligger på sjukhus. Knivskuren och blåslagen. Jag kallar honom för XX.XX har blivit ovän med en kompis som är invandrare (NN), vilket resulterade i att de möttes på en öde skolgård igår kväll för att "göra upp.

"XX hade 2 kompisar med sig och så hade också NN. "Mötet" startade med att XX fick en tegelsten kastad på sig. Som på en given signal, dyker plötsligt ett gäng på 11 stycken invandrare upp, som visar sig vara vänner och uppbackning till NN. Då "flyr" XX's 2 kompisar därifrån. En av invandrarna drar kniv och hugger XX i ryggen. Två andra pucklar på honom. Resten står och tittar på.

Mirakulöst nog lyckas XX komma loss och springa därifrån till en restaurang i närheten där han ber personalen om hjälp att köra honom hem.

När XX kommer hem svimmar hans far av chocken och när han hämtat sig kör han sin son till sjukhuset. Som tur var visade det sig att knivhugget tagit ytligt, utan några inre skador. Han får dock ligga kvar på sjukhuset 1 vecka p g a skadorna. Utgången kunde lika gärna ha blivit dödlig.

Som förälder blir man förtvivlad och frustrerad. Har genom min son fått veta att det är alltför vanligt att när ungdomar blir ovänner så dröjer det inte länge förrän de beslutar sig för att de ska träffas någonstans för att "göra upp." Oftast är det bagateller som utlöser det hela. Enligt min son är det uteslutande invandrare som alltid föreslår denna slutuppgörelse eller "lösning" på en schism.

Jag tycker givetvis att det är omdömeslöst att gå med på att möta sin antagonist på en öde skolgård i mörkret. Man kanske dock inte kan förvänta sig ett moget övervägande av en 16-åring vars pubertetshormoner rusar runt i kroppen när ilskan segrar över förnuftet.Både min son och XX bor i stabila hem, med stabila uppväxtförhållanden i centrum i Göteborg. Det är således inte bara i förorterna dessa gängslagsmål är vardagsmat numera.

I alla skolor och i alla stadsdelar blandas klasserna med svenskar och invandrare. Tonen har blivit råare, attityden hårdare, våldet är numera vardagsmat bland ungdomar. Ovänskap ska lösas med våld som första och enda alternativ. Jag drar inte alla invandrare över en kam.

Däremot är jag inte blind utan vet att det handlar om kulturer som är så långt ifrån den svenska som man kan komma. Detta fanns inte i Sverige för bara 10 år sedan. Det spelar således ingen roll om invandrare föds i Sverige och går i svenska skolor för att assimileras i det svenska beteendet och moralen. Deras föräldrar fostrar dem enligt sina egna kulturer i alla fall, vilket får till följd att det är denna våldsbenägna nya vardagskultur som sprids i skolorna och bland ungdomarna. Inte den svenska kulturen. Inte i Sverige.

Sama fenomen ser vi i samtliga s k mångkulturberikade länder i Europa.Hur kan man som förälder förhindra?

Hur ska detta sluta om den ansvarslösa invandringspolitiken får fortgå?"

Inga kommentarer: