måndag, januari 21, 2008

Vanligare med livshotande våld

"Människor som misshandlas utsätts för allt råare övervåld. Akutmottagningarna på storstädernas sjukhus ser en snabb ökning av antalet människor som slagits och sparkats sönder och samman."

"Polisens statistik över anmälda brott visar en stabil men långsam ökning av anmälningar om misshandel. Plus sex procent i fjol."

"Statistik från storsjukhusens akutmottagningar ger en långt mer alarmerande bild: allt fler misshandlade personer vårdas för allt svårare skador.År 2006 hade Sahlgrenska sjukhuset 62 traumalarm (FS anm: Potentiella dödshotande skador) relaterade till misshandel. I fjol hade antalet ökat till 101"

" Skador runt ansiktet och skallen är väldigt vanliga. Intrycket är att man inte längre nöjer sig med att slå ned någon utan fortsätter sparka på den som ligger. Ofta mot huvudet.- Känslan för när man går över gränsen tycks ha försvunnit.Att den kraftiga ökningen av grovt våld inte går att avläsa i polisens statistik kan bero på ökad brutalitet i de enskilda fallen, vilket får som följd att offren behöver mer kvalificerad sjukhusvård. Ytterligare en förklaring är att människor inte polisanmäler misshandeln."

"Från 2004 till 2007 ökade antalet våldsskadade på Södersjukhuset från 1 496 till 1 956 personer. Plus 31 procent. Enbart mellan 2006 och 2007 var ökningen tio procent.
Siffrorna gäller enbart så kallat gatuvåld, i statistiken ingår alltså inte kvinnomisshandel och så kallat hedersrelaterat våld."

Läs hela artikeln i GP

Tack för tipset, Hujeda Mig!

Vilka litar ni mest på? Läkarna på sjukhusen eller "utredarna" på BRÅ?

Inga kommentarer: