måndag, januari 21, 2008

Ligan slog till när offren sov

"De är specialister på att lyfta ut fönster och länsa villor medan ägarna ligger och sover. Geologen Lennart Björklund och hans fru blev av med ett halvt års forskningsarbete.

- För några futtiga tusenlappar har de förstört värden för flera hundratusen kronor, säger han. I morgon börjar rättegången mot fem män ur den så kallade Altanligan. "

"Nu ställs Altanligan inför rätta

*26 år. Åtalad för grov stöld och för-sök till grov stöld. Saknar ID-handlingar, bor hos kompisar. Varit i Sverige sedan 2004. Albansk medborgare.

*24 år. Åtalad för grov stöld och försök till grov stöld. Har sambo och liten son. Bor i Angered. Kom till Sverige 2004. Medborgare i Albanien. Har uppehållstillstånd, men inget arbete.

*26 år. Åtalad för Grov stöld och försök till grov stöld. Säger att han kom till Sverige i oktober från Grekland. Saknar fast adress i riket. Albansk medborgare.

*28 år. Åtalad för grov stöld och försök till grov stöld. Gift och bosatt i Göteborg. Bott i Sverige några år, men väntar fortfarande på uppehållstillstånd. Medborgare i Albanien.

*39 år. Kom till Sverige från Kosovo 1994. Svensk medborgare. Gift. Har tidigare drivit städfirma, nu arbetslös. Bosatt i Hässleholm."

"Lennart Björklund har inga förhoppningar om att få tillbaka sitt material. Han är också starkt kritisk till rättsväsendet och menar att det inte tar den här typen av vardagsbrottslighet på allvar.

Straffen är för låga och återfallsbrotten för många.– De ska in på tio år och veta vem de har stungit, säger han.

Egentligen är det vårt eget fel som inte ställer högre krav på politikerna. Det är dom som kan förändra.

Läs mer på GT

Inga kommentarer: