lördag, januari 03, 2009

Guantánamofångar kan få fristad i Sverige

"Fångar som släpps fria från Guantánamolägret ska kunna erbjuas en fristad i Sverige. Det anser nu företrädare för tre av de borgerliga regeringspartierna. "

"
Barack Obama har lovat att stänga det hårt kritiserade fånglägret Guantánamo på Kuba. I Sverige är avvecklingen efterlängtad.

Fantastiskt, Guantánamo är en skamfläck för USA, säger Birgitta Ohlsson (fp), ledamot i utrikesutskottet.

Enligt Amnesty är ungefär 50 av de 250 personer som sitter i fånglägret friade från misstankar. Vart de ska ta vägen är oklart. Men nu öppnar ledande borgerliga politiker i utrikesutskottet för att Sverige, tillsammans med övriga EU, ska ta emot frisläppta fångar.

– Det är en självklarhet. Även om det är USA som har huvudansvaret, så har de europeiska länderna varit de starkaste kritikerna av Guantánamo, säger Birgitta Ohlsson.

Även Kerstin Lundgren (c) betonar att USA "tveklöst" har huvudansvaret för Guantánamo.

– Men vi kan inte svära oss fria. Vi måste säkra att människor inte får ytterligare ett straff till följd av att man sänds tillbaka till tortyr, förföljelse och risk för livet.

Alf Svensson (kd) kallar Guantánamo "en skam för en demokratisk stormakt", och har engagerat sig i de oskyldiga uighurer som sitter i lägret. Frågan om de frigivna fångarna borde vara "en bagatell att lösa inom EU", anser han."

SvD

Varför inte be ALLA jordens muslimer komma hit direkt? Man förstår mer och mer varför så många (oftast framgångsrika och smarta) svenskar lämnar landet eller planerar att göra det...

Läs mer på Säfflemannen:
“KOM INTE TILL OSS, VI HÄMTAR DIG!”
Läs mer på Kent Ekeroths blogg:
Alliansen vill ta hit islamister
Läs mer på bloggen Mina Tankar 68: Kriget i Mellanöstern. Nu i en stadsdel nära dig

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: