fredag, juni 19, 2009

Det blir ingen halal-eller kosherslakt i Sverige, säger Erlandsson

" Det blir inget undantag för religiös slakt i Sverige. Jordbruksministrarna har beslutat att köra över EU-parlamentets beslut i förra månaden.

– Det här innebär ett rakt avståndstagande från parlamentets uppfattning och det är jag nöjd med, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till TT."

"Islamic Centers ordförande Bejzat Becirov har svårt att tro på uppgiften.

– Om hela EU tillåter halal- och koscherslakt kan Sverige inte stå utanför, säger han. Och det går inte att nonchalera en miljon människors önskemål."

"Det har varit flera turer om den nya slaktförordningen i EU och om djuren ska bedövas innan slakt. I EU-kommissionens ursprungliga förslag fanns ett undantag som sa att bedövning inte var nödvändigt vid religiös slakt. Medlemsländerna behövde dock inte tillämpa undantaget.

När EU-parlamentet behandlade lagförslaget i förra månaden kom majoriteten fram till att undantaget skulle gälla för alla medlemsstater. Därmed skulle slakt utan bedövning bli tillåten i Sverige, vilket den redan är i övriga EU.

Men inför jordbruksministrarnas möte i nästa vecka har EU-länderna kommit överens om att gå på kommissionens linje.

– Vi får behålla de högre nivåerna på reglerna som vi har idag, säger Eskil Erlandsson och uppger att han känner sig mycket tillfreds."

Sydsvenskan

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: