onsdag, juni 10, 2009

Halalkött ska inte serveras i Eskilstunas förskolor"
Av Susanna Birgersson I dag berättar tidningen att halalslaktat kött inte ska få serveras i skolorna i Eskilstuna. Abd Al Haqq Kielan, ordförande för Svenska Islamiska församlingarna i Sverige, säger till Folket att förbudet är ren diskriminering. Men enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande, Johan Nilsson (S), är det egentligen mest en formalisering av ordningen som redan nu gäller. Han känner bara till en förskola som serverar halalkött. Just den förskolan får alltså sluta med det. I övrigt blir allt vid det gamla.

Att inte kunna äta kött i skolan är inte nödvändigtvis en form av diskriminering. Däremot är det ur likabehandlingssynpunkt avgörande om de alternativ som erbjuds är lika bra ur näringssynpunkt. Är, ska vi säga, proteininnehållet verkligen likvärdigt?

Frågan om religiös slakt är komplicerad. Ska den neutrala staten överhuvudtaget stifta lagar som tar hänsyn till olika religioner, eller bör den bortse från religion till fördel för andra principer? Frågan om halalslakt dyker upp med jämna mellanrum och kräver förmodligen en ordentlig utredning ganska snart. Det är inte säkert att argumenten för det tyskinspirerade förbudet från 1937 är giltiga. Tillvägagångssättet vid själva slakten är kanske av mindre betydelse än hur djuret behandlas under sitt liv. Små burar och plågsamma transporter är ett mycket större problem än slakt utan bedövning.

Men det är nu inte dessa frågor som Eskilstuna kommun har att ta ställning till, utan bara om muslimska barn ska få äta lagligt importerat halalkött i skolan. Det ska de inte."

Ekuriren


/Fröken Sverige

Inga kommentarer: