söndag, februari 21, 2010

Alf Ronnby: Den muslimska sexualskräcken

"Fredrik Reinfeldt har i en debatt med Mona Sahlin haft modet att klart säga ifrån att han starkt ogillar att kvinnor täcker ansiktet. Detta tycker han står i strid med att vi lever i ett öppet samhälle, där vi självklart ska kunna se varandras ansikte. Det finns både frihet och trygghet i detta.

Vi lever numera i ett land där fundamentalistiska, religiösa grupper gärna vill sätta agendan. Med hänvisning till föregivet religiösa regler, vill man ha särbehandling. Men en bra princip är att man bör ta sedan dit man kommer, om man vill undvika trassel och konflikter.

Diskussionen är het kring just religiösa muslimers krav på särbehandling. Vi kan inte ta en rättroende, muslimsk kvinna i hand vid hälsning. Muslimska kvinnor ska akta sig för att fresta männen. Därför ska de vara beslöjade och ha heltäckande, löst hängande klädsel, som täcker hela kroppen från huvudet till tårna, allt för att inte visa sina former. Jag har sett muslimska kvinnor bada i havet med kläderna på.

Döljande av det kvinnliga och rädslan för beröring mellan könen, spökar också i skolan. Pojkar och flickor bör gå i separata klasser och skolor. De får inte ha gymnastik eller gå i simundervisning tillsammans, inte syssla med musik och dans, eftersom detta kan vara eggande. Bild är problematiskt om det visar människor. Det kan vara upphetsande och väcka förbjudna tankar. Muslimers sexualskräck gör att de ständigt ska vara på sin vakt mot sina drifter.

Pojkar och flickor får inte vistas i enrum. De unga får heller inte ha pojk- eller flickvän och det är absolut förbjudet att ha samlag före äktenskapet. En flickas heder står och faller med om det blir blod på lakanet på bröllopsnatten. Har flickan syndat, kan hon möjligen klara sig om mödomen repareras före bröllopet.
Åtskillnaden leder till tidiga äktenskap, vilket uppmuntras av imamerna. Det är ofta föräldrarna som arrangera lämpliga äktenskap. Inte sällan blir det tvångsgifte i unga år mellan kusiner. I den brittiska filmen Bortgift, ser vi att barnen blir rena handelsvaror i släktingarnas intressen. Hederskulturen vilar i botten på släktens ekonomiska intressen. På ytan visas det som moralisk upprördhet. Ser vi det ur ett sådant ekonomiskt släktperspektiv, är det lättare att begripa varför det sker hedersmord.

Också inom äktenskapet krävs åtskillnad mellan man och kvinna. "Mannen ska utföra alla sysslor utanför hemmet. Kvinnan har sina plikter inom hemmet." Mannen är familjens överhuvud och enligt Koranen har han rätt att slå henne, för att tillrättavisa henne om hon uppträder oresonligt. Ett skäl för detta är enligt Ahmed al-Mufty (Sveriges muslimska råd) att "mannen beslutar med förståndet, kvinnan med känslor". En obehaglig sida av detta fundamentalistiska, religiösa tänkande är att kvinnor, som inte följer den islamska normen, kan uppfattas som dåliga, fallna kvinnor och bli kallade för "horor" och riskerar att bli attackerade. Den islamska åtskillnaden av könen gör att män och kvinnor inte kan ha ett avspänt förhållande till varann. När vi får se dessa svarta spöken på stan, är det symbolen för islamismens intåg i vårt land.

Alf Ronnby
Fd docent socialt arbete

Skånskan

Läs också hans krönikor från tidigare:

Alf Ronnby: Europa under attack

Alf Ronnby: Europa under attack, 2

Alf Ronnby: Nya paradoxer i socialpolitiken


Alf Ronnby: Minareternas symboliska kraft


Alf Ronnby: Kalibers journalistiska haveri


/Fröken Sverige


Inga kommentarer: