måndag, juli 07, 2008

11% av killarna i nian vill rösta på SD

"11 procent av killarna i nian vill rösta på Sverigedemokraterna. Även hos unga vars föräldrar har utländsk bakgrund är stödet för sd starkare än från väljarna.

Henrik Oscarsson, docent vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet säger att Sverigedemokraterna ofta får högre siffror i undersökningar som genomförs i skolmiljö, särskilt om undersökningen inte ligger i anslutning till en valkampanj.
- Det är en form av busröstning, man vet att det inte är på riktigt. Jag tror att det är långt ifrån 11 procent killar som slår till och röstar på Sverigedemokraterna 2010, när de varit med om en reguljär valrörelse, säger han.

Men det finns all anledning att ta resultatet i GP:s ungdomsenkät på allvar. Våra politiska åsikter formas nämligen tidigt, och det är föräldrar, släkt och vänner som påverkar oss.
- Forskarna tvistar om hur tidigt det sker, men klart är att när vi börjar gymnasiet är väldigt mycket redan på plats, politiskt och socialt.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tror att ungdomarnas stöd kommer att hålla i sig.
- Ungdomarna i dag får ta smällarna och blir kritiska mot det samhälle som byggts upp, till exempel i skolan som helt kapitulerat. Jag tror att ju fler unga som får börja rösta, desto mer kommer vårt väljarstöd att öka, säger han.

Enligt partisekreterare Björn Söder har Sverigedemokraterna inget emot att personer med invandrarbakgrund söker sig till partiet.
- De som stöder oss delar vår syn på invandrarproblematiken och är kritiska till det mångkulturella bygget, säger han."

GP

Inga kommentarer: