torsdag, juli 31, 2008

Frigivna interner stannar i fängelse

"Utvisade interner på Hall och Håga vägrar uppge vilket land de kommer ifrån. De stannar hellre i fängelse än återvänder till sitt hemland efter att straffet är avtjänat.
– Det kostar oerhörda pengar för staten, menar Peter Santner vid gränspolisen.

J
ust nu sitter fyra så kallat förvarstagna personer på Håga och Hall. Två av dem saknar handlingar som stärker vilka de är och polisen misstänker att de undanhåller sin identitet. Utöver sina straff, som de redan avtjänat, har de suttit förvarstagna i en och en halv till sju månader.

Enligt Lotta Magnusson, tillförordnad kriminalvårdschef på Håga och Hall, är kostnaden drygt 2 000 kronor per dygn. Det skulle innebära att bara en av dessa fyra personer, som just nu sitter förvarstagna på Hall och Håga, har kostat samhället över 400 000 kronor.

En av förklaringarna till att någon väljer att stanna i ett svenskt fängelse framför att återvända till sitt hemland är att det finns rykten som säger att myndigheterna ger sig till slut och låter personen stanna i Sverige. En uppgift som inte dementeras av Peter Könberg, gruppchef på verkställdhetsgruppen vid gränspolisen."

"– Min personliga uppfattning är att svenska myndigheter måste bli tuffare. Det är ett utnyttjande av vårt samhälle." säger Peter Santher.

No shit? :)

LT

Inga kommentarer: