fredag, juli 25, 2008

Gäng anföll asylsökande i Norge


"Drygt 20 asylsökande i Norge skadades när ett gäng utifrån anföll dem inne på en flyktingmottagning i Östfold i torsdags kväll.
Ett gäng på uppemot 50 personer anlände i bilar till Nordbybråten flyktingmottagning. De var beväpnade med järnstänger och enligt polisen troligen också macheteknivar.

¨
Flyktingmottagningens chef Ole Morten Lyng säger att angriparna var en grupp män från Tjetjenien som ska ha haft en konflikt med kurderna på flyktingboendet.
- Det var 40 till 50 tjetjenska män som kom utifrån. De nekades tillträde, men hoppade över stängslet och trängde sig in på de boendes rum. De drog ut de boende och slog dem med järnstänger. De ska också ha använt knivar, sade Lyng till den norska nyhetsbyrån NTB."

Expressen

Norska Aftenposten har flera artiklar, samt foton från händelsen.
Enligt norsk media har detta bråk pågått länge. Men eskalerade i och med denna händelse.

"
- SOS Rasisme mener denne hendelsen må tas som et tegn på at vi ikke lenger kan fortsette å stappe asylsøkere i altfor store mottak med for få ansatte og for dårlige tilbud.
Det er helt essensielt at mennesker som kommer til landet får den oppfølgingen de har behov for, bosettes spredt og hjelpes raskt inn i arbeidslivet og det norske samfunnet.
Det er det motsatte som skjer i dag, og nå merker vi konsekvensene, sier Strumse ifølge NTB."

Det är inte första gången de har problem med tjetjenier.
2005 fick polisen rycka ut flertalet gånger p.g.a en grupp tjejenier som ville införa sharia-lagar på asylanläggningen.

"
Også tidligere har det vært problemer på mottaket. I 2005 hadde politiet en rekke uttrykninger til Nordbybråten på grunn av bråk. Da var det en gruppe tsjetsjenske beboere som ville innføre sharia-lover på mottaket."

"En gruppe på 10 -12 tsjetsjenere har gitt klar beskjed om at alle på mottaket skal be til Allah, at ingen får gå i kortbukser - og at de selv skal stille først i matkøen. Det er ansatte ved asylmottaket som har forklart dette til politiet, etter en serie episoder ved asylmottaket den siste tiden."

Aftonposten - Masseslagsmål på asylmottak

Inga kommentarer: