lördag, juli 05, 2008

Danskar chockas av Malmös rånsiffror

"Chefen för Köpenhamnspolisens rånavdelning, Henrik Svindt, tror först inte på Sydsvenskans uppgifter om personrånsstatistiken i Malmö. Polisen i Köpenhamn för inte någon specifik statistik över personrånen i den danska huvudstaden. Så litet är problemet, menar de.

KÖPENHAMN. I Köpenhamn kallas personrån ”gaderøveri” eller ”flokrøveri”. Precis som i Malmö består gärningsmännen ofta av ett gäng ungdomar som attackerar sina offer i stadskärnan.

Kniv och fysiskt våld är den vanligaste angreppsmetoden. Bytet består, precis som i Malmö, av mobiltelefoner, mp3-spelare och kläder.
Där slutar likheterna. Problemet är inte så allvarligt i Köpenhamn att polisen ens för statistik över just ungdomsrånen.

Han skrattar först när Sydsvenskan presenterar Malmös personrånsstatistik för honom, ber att få siffrorna upprepade flera gånger.
– Jag är chockerad över antalet personrån som genomförs i Malmö. Det är otroligt höga siffror med tanke på invånarantalet. Detta måste sysselsätta Malmöpolisen något oerhört, säger han.

Anledningen till att det över huvud taget genomförs personrån i Köpenhamn beror, enligt honom, på den misslyckade integrationspolitiken.
– Ungdomar med invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken. 79 procent av alla under 18 år som hamnar hos domarvakten (tingsrätten) har invandrarbakgrund. Det är ett stort problem, säger han.
"

Sydsvenskan

Inga kommentarer: