tisdag, juli 15, 2008

Återfallsförbrytare kan få hårdare straff

"Riksåklagare Anders Perklev ska i höst lägga fram förslag om att ge återfallsförbrytare strängare straff. I dag är möjligheterna beränsade att låta tidigare brottslighet påverka straffet.

- Åh nej, inte han igen!
Det utbrast en polis strax efter att en 50-årig man i maj körde på en barnvagn i Knivsta, söder om Uppsala. Mannen kom i mycket hög fart på en 30-väg. Han tappade kontrollen över bilen och körde upp på en gångbana. Modern lyckades i sista stund rädda livet på sig själv och sin ettåriga dotter. Mannen själv körde in i ett staket och skadades svårt.

Orsaken till polisens reaktion var att mannen var dömd för att ha kört rattfull 48 gånger tidigare. Han är också dömd för 77 fall av olovlig körning och även narkotikabrott, stölder, misshandel och en del andra brott. Som mest har han dömts till tio månaders fängelse. Han har ännu inte åtalats för det som hände senast."

DN

Ledaren i BT kommenterar också Perklevs förslag:

"I dag uppfattas inte brott som allvarligare om gärningsmannen tidigare är straffad. Riksåklagare, Anders Perklev, vill ändra på det och skärpa straffen för återfallsförbrytare.

Det är bra. Dagens regler har tragiska konsekvenser för individer och för samhället.

Våldsverkare och sexbrottslingar kan förstöra livet för människor, åka in på kort tid, komma ut igen efter några månader och sedan fortsätta att våldta och misshandla.

Ett tragiskt exempel på detta är Anders Eklund som nyligen erkände morden på tioåriga Engla och trettioettåriga Pernilla."

BT

Inga kommentarer: