tisdag, augusti 19, 2008

Sverige exporterar rånare

"Fram till nyligen var statistiken tydlig – åren 1998 till 2004 inträffade 224 värdetransportrån i Sverige. I Danmark 93, Norge 42 och i Finland blott 4.
– Hittills i år har det bara inträffat 17 värdetransportrån i Sverige. Och det har inte alls varit lika spektakulära rån som tidigare, säger Ola Stoltz, rikskriminalens expert på värdetransportrån.

Branschen har satt in motmedel som verkar ha fungerat: värdeväskor som färgar in kontanterna när väskan öppnas, mindre summor i transporterna, nya rutiner för transporter.
– Det går inte att komma över lika mycket pengar som tidigare, förklarar Stoltz.
"

"
Nils Ekegerd var tidigare chef för seriebrottskommissionen vid rikskriminales rotel mot grov organiserad brottslighet
– Marknaden är mer mättad i Sverige. De är mer påpassade här, säger han som förklaring till att svenska rån nu ”exporteras”.

Flera svenska kända kriminella åkte till exempel fast i vintras för värdetransportrån i Finland. Även i Norge har svenska rånare gripits.
– Det är egentligen märkligt att de inte har några egna kriminella att tala om i våra grannländer. Det är något jag har undrat över i alla år. Jag tror att svenska gangsters är mer företagsamma, säger Nils Ekegerd. "

Sydsvenskan

Ja, det är tur att vi i Sverige importerar så många "företagssamma" personer, så vi t.o.m kan dela med oss av de till våra grannländer :)

Inga kommentarer: