torsdag, oktober 23, 2008

Intregrationsproblemen mellan invandrargrupper - i klartext

Nerikes Allehanda gör sig skyldiga till en politiskt inkorrekt artikel.

SKANDAL - not! En förvånansvärt klarsynt och rättfram artikel, som inte hymlar. Applåder till NA.

"Två tonårstjejer ryker ihop, till synes om en bagatell. Den ena kommer från Somalia, den andra från Mellanöstern. På väldigt kort tid lägger sig några manliga jämnåriga i och konflikten förvärras. Några timmar senare är saken en angelägenhet för flera familjer, inklusive släkt. Så ser en förenklad bild av vad som hänt under de senaste dygnen i centrala Örebro.

NA har pratat med flera personer med insyn som bekräftar att det är just konflikter mellan olika, etniska grupper som ligger bakom händelseutvecklingen.– Från samhällets sida tycker jag inte vi ska blunda för att den traditionella hederskultur som många tar med sig till Sverige faktiskt påverkar deras liv. Vi får inte heller glömma att det finns mycket rasism mellan olika invandrargrupper. Vilken hudfärg, språk och religion du tillhör har stor betydelse även invandrargrupperna emellan, menar Rebas Ismail, som jobbat mycket med integrationsfrågor i Örebro.

Utsatt vill ofta hämnas. Enligt honom och Milad Afram, som under de senaste åren jobbat mycket med ungdomar i invandrartäta Vivalla, är ett av problemen att den hårda segregationen gjort att många vuxna med invandrarbakgrund inte självklart kommer i kontakt med det svenska samhället. Fysiskt är man här, i det nya landet, men mentalt är man kvar i hemlandet. Och ju större segregationen är, desto längre tid tar det att bryta mönster som bygger på traditionellt, patriarkaliskt tänk.

"Samhället har tappat kontrollen". Många bär med sig att man ska ställa upp för familjen, skydda varandra. Det är killarnas ansvar att se till att det sker, och den som blir utsatt vill ofta hämnas. Jag har varnat för den här utvecklingen länge nu, jag tycker samhället har tappat kontrollen, menar Milad Afram.Enligt honom har de konflikter som nu synts på stan sin upprinnelse i just Vivalla. Han uppskattar att ett femtontal familjer är involverade och att det skapat mycket oro.

Vad som helst kan hända. –Men många lämnas åt sitt öde. Vi försöker medla mellan familjerna och få dem att förstå hur viktigt att lugna ner situationen istället för att elda på den. Jag tycker inte vi får något stöd av vare sig polisen en socialtjänsten, de är sällan här. Det känns faktiskt som hela det etablerade samhället backar. Här ute finns det ju inte ens en lokal där vi kan samlas i för att diskutera, säger han. Enligt honom kan det fortfarande hända ”vad som helst” med anledningen av det som redan hänt.

Försiktiga att generaliseraIkar Amin, somalier och ordförande i Afrikas horn kulturcenter, tror att konflikten mellan somalier och folkgrupper från Mellanöstern överdrivs.– Vi ska självklart prata om det, men måste vara försiktiga när vi generaliserar om stora folkgrupper, säger han."

I höger spalt finns även en Faktaruta om bakgrunden

NA

EN LITEN REPRIS FRÅN ÖREBRO:

För er som hängt med ett tag kommer säkert ihåg att NA publicerade Turbanbilden på Mohammed sista veckan i aug. 2007, med efterföljande diskussion och div. gapande muslimer på gatorna. Demotåg inkluderat Allah Akbar och tre kravmaskiner som bråkade med redaktören i entrén till Nerikes Allehanda

Diskussionen del 1 2

Demon genom Örebros gator Megafonmuslim

Inga kommentarer: