söndag, december 14, 2008

Stellan Skarsgård: Bibeln och Koranen får inte styra skolan


Sådär ja...nu börjar folk gå från klarhet till klarhet. Tack för ditt VIKTIGA debattinlägg, Stellan Skarsgård!

"
Stoppa bokstavstroende från att driva friskolor, kräver skådespelaren Stellan Skarsgård, aktuell i intervjuboken "Personligt - samtal med fritänkare":
"I dag tillåts till och med extrema sekter att driva skola. Det handlar om barnmisshandel."

"Har vi religionsfrihet, så måste vi också ge barnen frihet att välja. Om de hemma får lära sig att de kommer att brinna i helvetet om de inte ber till Gud, så ska de åtminstone få möta ett alternativ i skolan." "


"Det är svårt att förhålla sig neutral till religionen när man läst Bibeln och Koranen. Ser man dem som gudomliga budskap är de förfärliga. De första budorden handlar inte alls om moral, utan om en narcissistisk gud som kräver vår bekräftelse."

"
Koranen är en märklig bok, oerhört hotfull i tonen. Det talas ständigt om att otrogna ska brinna i helvetet - jag tror att den där eviga elden nämns runt 200 gånger. Det är sida upp och sida ner med hot om straff. Gamla testamentets Gud är lika vedervärdig som Koranens. Lika våldsam. Men Koranen innebär en fundamentalism, ett slags återgång till Gamla testamentets retorik där man anser att judar och kristna har avvikit från den rena läran. Det är ett nästan monomant upprepande av "du ska inga andra gudar ha" och "du ska leva rättrådigt"."

"
...man inte ska skattefinansiera religiösa friskolor. Det är bisarrt att behöva ta strid för något sådant i det sekulära Sverige. Har vi religionsfrihet, så måste vi också ge barnen frihet att välja."

"
Kristendomen har genomgått så många faser av inbördes debatt och kritik, som resulterat i att troende har fått ett mer självständigt och selektivt förhållande till Bibeln än vad flertalet muslimer har till Koranen. Inom katolicismen har påven fungerat som en absolut auktoritet, och även i Europas protestantiska statskyrkor har det funnits definitiva auktoriteter som man kunnat diskutera dessa frågor med. Islam har inget religiöst överhuvud dit debatten kan riktas, vilket innebär att man befinner sig på ungefär samma stadium där kristendomen stod för tusen år sedan. Det verkar nästan omöjligt att skilja mellan politik och religion, att argumentera för att religionen ska vara underordnad staten eller ens leva parallellt, att man ska bygga samhället på demokratiska principer. Hädelse leder i princip till döden - ifrågasätter du Koranen, så är ditt liv förverkat. Det finns givetvis muslimer som anser att detta är fel, men det är en annan sak."

LÄS ALLT Expressen
Tack för tipset, Isax och Paraflex!

Mer om koranen kan ni läsa på Islam for dhimmis (pdf-fil). Detta är skrivet av ex-muslimer, så kallade apostater. Att lämna islam straffas med döden, vilket i mina ögon gör dessa modiga människor till hjältar.

Dagen
/Fröken Sverige - hellre död än dhimmi

Inga kommentarer: